ISA : Ikut Suka Aku!

Selasa, Februari 19, 2008

Test Your Fucking Anti Virus Software

Salam sejahtera. Untuk mengisi masa lapang yang seronok ini so marilah kita menimba sedikit ilmu. Ecehh.. Ari ni aku menceduk tutorial yang menarik dari sesebuah web untuk berkongsi bersama, iaitu menguji keberkesanan antivirus pada komputer anda. Ramai yang masih tak tau adakah antivirus mereka benar-benar berfungsi dengan baik atau malangnya ia telah rosak di sebabkan virus atau perlu di aktifkan semula.

Oleh itu kita perlu menguji antivirus itu dengan membuat sebuah fail "virus tester" yang mana perisian antivirus akan detect fail itu sebagai virus.So pengguna jangan merasa risau, fail ini adalah selamat dan ianya bukannya virus sebenar. Sila ikuti langkah-langkah seperti di bawah :


Langkah 1 : Buka notepad, dan copy n paste perkataan ini ke dalam notepad : X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*Langkah 2 : Save file ini kepada eicar.comLangkah 3 : Right click file tersebut dan scan mengikut antivirus yang anda gunakan masing-masing.Result : Hasilnya antivirus pasti akan mengesan fail tersebut sebagai EICAR-Test-File. Sekiranya antivirus anda tidak dapat mengesan apa-apa virus atau tidak dapat mengenal pasti fail ini adalah sejenis virus, that is something wrong with your fucking antivirus. Haha


0 Comments:

Catat Ulasan

<< Home