ISA : Ikut Suka Aku!

Khamis, Februari 14, 2008

Evolusi Nama Anak Melayu

Shakespeare pernah bertanya apa ada pada nama ? Bunga ros itu jika ditukarkan namanya masih tetap harum baunya. Memang benar bunga taik ayam itu pun jika diberikan nama yang indah sekalipun baunya masih tetap juga busuk ! Oleh itu nama tidak memberi apa2 makna selain hanya satu cara bagaimana kita hendak mengenali sesuatu benda – tidak lebih dari itu.

Bagaimana pula dengan nama manusia ? Setiap kita yang lahir ke dunia ini masing2 diberikan nama tertentu untuk dikenali dan supaya dapat dibezakan dengan orang lain. Oleh itu nama kita adalah identiti kita dan kita atau sesiapa saja akan terus menggunakannya sehingga akhir hayat. Kita tidak ada pilihan untuk mencari nama yang sesuai untuk kita kerana ia sudah diberikan sebaik2 saja kita lahir. Kita perlu menerimanya sama ada kita berpuas hati atau tidak....... ......

Agak menarik juga jika kita melihat trend orang Melayu dalam urusan mereka memilih nama anak masa kini. Sebagaimana berlakunya perubahan zaman, nama orang Melayu juga turut berubah secara disedari atau tidak; tegasnya mengalami evolusi secara senyap.

Ketika orang Melayu masih menganut fahaman animisme sebelum datang pengaruh luar, mereka memilih nama anak biasanya berpandukan alam sekitar. Nama anak lelaki seperti Jalak, Komeng, Awang, Lenteng dsb menjadi pilihan mereka; manakala anak perempuan pula diberikan nama yang lembut disebut seperti suria, nila. ayu dan nama2 bunga seperti kenanga, melati, melur, cempaka dll. Orang Melayu waktu itu percaya jika nama anak mereka mempunyai unsur2 keindahan dan sedap disebut akan digemari oleh hantu jembalang. Dipercayai kononnya anak itu akan selalu mendapat sakit......Oleh itu mereka sering memberikan nama yang agak hodoh seperti Lembik, Laboh, Ketot, Busuk, Buruk Comot dll.

Apabila datang agama Hindu dan orang Melayu menganutnya, . Nama anak2 mereka juga turut berubah. Kali ini nama2 yang bercirikan Hindu menjadi pilihan seperti Arjuna, Sita, Dewa, Dewi, Suri, Adi dll. Nama2 Hindu itu sering digabungkan dengan nama asli Melayu misalnya Dewi Buana, Adi Putra dsb. Budaya Hindu kekal dalam masyarakat Melayu lebih seribu tahun lamanya apabila agama Islam pula datang mengambil tempat.

Kali ini orang Melayu memilih nama anak mereka dengan nama2 yang mempunyai ciri Islam pula. Nama2 hari (Ahad, Isnin, Rabu, Khamis, Jumaat, Sabtu) kecuali Selasa sering menjadi pilihan selain dari nama2 bulan Islam seperti Muharram, Safar, Rejab, Syaaban dan Syawal. Selain dari itu nama2 25 Rasul Pilihan menjadi popular dengan nama “Muhammad” paling digemari. Begitu juga nama isteri nabi menjadi pilihan ibubapa menamakan anak2 perempuan mereka. Perkataan “Abdul” yang berarti “hamba” sangat popular digabungkan dengan perkataan lain seperti Abdul Ghafar, Abdul Wahab dll. Malangnya nama yang begitu indah dan mempunyai erti yang baik telah dicemari oleh orang Melayu apabila mereka menyebutnya ikut lidah mereka sendiri misalnya Ibrahim jadi Berahim, Abdullah jadi Dolah, Abdul Rahman jadi Deramang, Maimunah jadi Munah, Rogayah jadi Gayah saja. Nama Muhammad yang paling digemari itu diringkaskan pula kepada “Mat” atau “Mamat” saja – lazimnya dieja sebagai “Mohd”..

Oleh sebab terlalu ramai orang Melayu yang di panggil Mat, muncullah pula nama gelaran bagi membezakan mereka dengan “Mat” yang lain misalnya Mat Loyar, Mat Kengkang, Mat Rongak dll. Semuanya mempunyai gaya tersendiri yang kadang2 sangat melucukan kita. Bila kita sebut nama “Din”, ramai orang yang tidak kenal kerana terlalu ramai yang dipanggil Din; tapi bila kita kata “Din Kubong” barulah kita kenal dan dapat membayangkan wajahnya ! Kebanyakan nama gelaran itu berkait rapat dengan keperibadian orang yang menerima gelaran tersebut.

Sekarang ini sekali lagi trend orang Melayu memberikan nama anak2 mereka bertukar selera. Hari ini kita jarang sekali mendengar anak2 yang baru lahir diberikan nama2 seperti Maimunah, Aisyah, Borhan, Abdul Latif atau lain2 nama yang bercirikan Islam. Nama anak2 Melayu hari ini telah digubah secara yang amat kreatif sekali oleh para ibubapa mereka sehingga kadang2 lidah kita tersasul hendak menyebutnya. Kebanyakan nama2 yang direka itu tidak mempunyai apa2 pengertian langsung – jauh sekali berunsurkan Islam..... malah ada nama yang diberikan itu hanya merupakan permainan kata2 dan ejaan semata2..... .. . Seorang guru sekolah rendah pernah memberitahu saya nama2 anak muridnya ramai yang susah disebut dan kadang2 ejaannya juga amat mengelirukan dan ada kalanya terdapat hingga empat perkataan ! Seorang ayah ketika ditanya apa ertinya nama anaknya itu ? Sambil tersenyum beliau menjawab bahawa nama itu adalah merupakan gabungan perkataan antara namanya sendiri dengan nama isterinya.

Nyatalah hari ini para ibubapa tidak lagi menghiraukan pesanan nabi Muhammad s.a.w. supaya menamakan anak2 dengan sebutan dan mempunyai pengertian yang baik kerana menurut baginda nama itu akan dipanggil di akhirat kelak Nama2 klasik sudah dilupakan langsung kecuali beberapa perkataan yang enak disebut seperti Adi, Ayu dan Maya.

Hari ini anak2 muda Melayu amat bangga jika mereka dipanggil “Bob”, “Danny”, “Rudy” atau “Jeff”. Yang perempuan pula tersenyum lebar bila dipanggil “Kathy”, “Dolly”, “Shelly”atau “Marie”.. Mereka merasa nama yang diberikan oleh ibubapa mereka dulu itu tidak sedap, tidak sesuai atau pun sudah ketinggalan zaman. Oleh itu mereka sering memilih nama2 dari Barat dan mempunyai unsur2 Kristian yang pada pendapat mereka lebih ada gaya dan cun melecun..... .......Seorang rakan saya lebih selesa dipanggil “Sue” yang dimodified ejaannya - bukan nama sebenarnya “Suwaibah” !

Kebanyakan anak2 muda Melayu terikut2 dengan gaya artis tempatan yang masing2 mempunyai nama glamour dan memiliki nilai komersial. Para artis kita begitu ghairah memilih nama2 yang enak disebut atau mempunyai ejaan tersendiri. Ramai para artis kita hanya dikenali dengan nama glamour itu saja tanpa diketahui apa nama mereka yang sebenarnya. Mereka yang masih tetap menggunakan nama sebenar boleh dibilang dengan jari saja misalnya Siti Nurhaliza, Fauziah Ahmad Daud, Rosdi Ramli dan beberapa orang lagi.

Ke manakah hala tuju nama2 anak Melayu kini ? Apakah para ibubapa Melayu akan terus melakukan evolusi secara senyap terhadap nama anak2 mereka sehingga tidak lagi mempunyai ciri2 keperibadian yang di namakan “Melayu” ? Soalan2 ini mungkin tidak akan dapat dijawab dengan tepat walaupun oleh para budayawan kita !!

Anak perempuan kakak saya yang berumur 2 tahun diberikan nama Zetty Sharmila Izzany oleh ayahnya; tapi kami memanggil budak itu “Mila” saja........ ......... ...dan kadang2 neneknya memanggil “Debok”....... ...!!

sumber : email
pakar ceduk : united.pot.smokers

0 Comments:

Catat Ulasan

<< Home